Aantal kinkhoestmeldingen bijna terug op niveau van voorgaande jaren

Vlak voor de kinkhoestuitbraak medio januari kwamen er ongeveer 27 op elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar bij de huisarts met klachten. Het aantal gevallen lag vorige week even hoog. Meer dan een maand geleden kwamen er ongeveer twee keer zoveel meldingen over kinkhoest binnen. Het lijkt er dus op dat de golf op zijn retour is. Dit meldt Skipr.

Een bacterie veroorzaakt kinkhoest, een ziekte die vooral voor jonge kinderen levensgevaarlijk kan zijn. Vier baby’s zijn in februari en maart overleden aan de gevolgen ervan en ongeveer de helft van de baby’s met een besmetting belandde in het ziekenhuis.

Kinkhoestvaccinatie

Baby’s kunnen al voor de geboorte antistoffen krijgen tegen kinkhoest, namelijk via de 22-wekenprik van de moeder. Ook zijn er vaccinaties die baby’s in hun eerste levensjaar krijgen die tegen kinkhoest beschermen. Vorig jaar daalde de vaccinatiegraad van jonge kinderen tot onder de 90 procent. Er werd al gewaarschuwd voor uitbraken en dat bleek niet geheel onterecht gezien de recente mazelenuitbraak en huidige kinkhoestgolf.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky