Logo_image001
Verpleegkundigen en verzorgenden maken onvoldoende gebruik van beschikbare kennis op het gebied van preventie en zorg thuis. Methodieken zijn beschikbaar, maar deze bereiken de professionals niet, of sluiten onvoldoende aan op hun belevingswereld. Een nieuw opgestelde Kennisagenda brengt de uitdagingen in beeld. Dit meldt ZorggroepMeander. 
 
De drie Academische Werkplaatsen Thuiszorg hebben in opdracht van ZonMw in de “Kennisagenda Preventie en zorg thuis voor verpleegkundigen en verzorgenden” een inventarisatie gemaakt van de aanwezige kennis en de vraag naar kennis ten aanzien van preventie en zorg thuis. Voor deze inventarisatie is geput uit jarenlang onderzoek, gesubsidieerd door ZonMw. Er zijn aanvullende gesprekken gevoerd met experts en groepsinterviews  gehouden met verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg.
 
Onderzoeker Jacomine de Lange van de Academische Werkplaats Dementie legt uit: “Uit het onderzoek komen twee boodschappen naar voren: aanwezige kennis komt onvoldoende terecht bij de professionals. En, veel onderzoeksvragen moeten nog worden beantwoord over hoe aan te sluiten in de nieuwe context die ontstaat door de transities.” 
 
Projectleider Jenine Bijker van ZorggroepMeander licht toe: “Er komen vier thema’s naar voren  die bij uitstek van belang zijn om de zorg thuis verder te professionaliseren bij het verbinden van preventie in de zorg:  1) Regie bij de cliënt, 2) Integraal werken aan preventie en zorg, 3) Wijkgericht werken aan preventie en zorg en  4) (Nieuwe) rollen van verpleegkundigen en verzorgenden”. Kortom: deze kennisagenda geeft richting aan het stellen van prioriteiten voor onderzoek en implementatie van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van preventie en zorg.
 
© Nationale Zorggids