Logo_logo_zorgkompas

Thuiszorgorganisatie Zorgkompas, onderdeel van Zorggroep Alliade, heeft een boete van 70.000 euro gekregen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deelt deze boete uit omdat Zorgkompas in 2015 niet tijdig meldde dat het ging fuseren met een andere zorgaanbieder. Een fusie is namelijk pas toegestaan als de NZa van mening is dat de fusieprocedure goed is verlopen. Dat melden de Zorgautoriteit en Alliad. 

De fusie vond plaats in 2015, waarbij Zorgkompas zeven medewerkers van de andere zorgaanbieder overnam. “Dat een dergelijke transactie moest worden gemeld bij de Nza is daarbij over het hoofd gezien. Toen we dat begin 2016 ontdekten, hebben we direct contact gezocht met de NZa”, zegt Alliade-bestuursvoorzitter Erik Kuik op de website van de zorggroep.

De NZa stuurde de boete alsnog als waarschuwing voor het niet tijdig melden van fusieplannen. Volgens de Zorgautoriteit is de boete proportioneel en zorgt het bedrag er niet voor dat de kwaliteit van zorg in gevaar komt. Het bedrag is niet hoger uitgevallen omdat Zorgkompas de fusie later alsnog meldde en volledige medewerking verleende aan het daaropvolgende onderzoek van de NZa. Alliade is het niet eens met het bedrag en noemt het zelfs buitenproportioneel hoog, gezien de omvang van de fusie.

Door: Redactie Nationale Zorggids