Logo_langeland-ziekenhuis

De Reinier Haga Groep moet binnen een week een beslissing hebben genomen over de toekomst van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Zorgverzekeraars DSW, CZ en Menzis eisen dat van de raad van bestuur omdat ze zich grote zorgen maken over een uitblijvende defusie. Dit meldt Skipr. 

Het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis heeft het al jaren financieel zwaar. Een fusie met het HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf stond lange tijd op de planning en had LangeLand moeten redden, maar kon uiteindelijk toch geen doorgang vinden. Nog steeds is er veel onduidelijkheid over de toekomst is van het hospitaal.

Orthopedisch Centrum

Inmiddels is er al twee jaar ruzie over de toekomst van het Orthopedisch Centrum, dat in 2020 is gerealiseerd dankzij financiele ondersteuning van het Haga Ziekenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis. De ziekenhuizen willen die investering verrekenen, maar weten nog niet hoe. Ook wordt nog gebakkeleid over de rechtsvorm van het Orthopedisch Centrum.

Brief aan RHG

Zorgverzekeraars DSW, CZ en Menzis zijn bereid om 20 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de defusie, maar een belangrijke voorwaarde is wel dat de RHG een besluit neemt. “Gezien het grote maatschappelijke belang van de ziekenhuiszorg is besluitvorming op korte termijn essentieel. Doordat het proces langer tijd nodig heeft dan verwacht, dreigt er een situatie te ontstaan dat de positie van het LangeLand Ziekenhuis erodeert”, schrijven CZ, DSW en Menzis in de brief aan RHG. Ze roepen dan ook op tot een snelle afronding van het proces en dat er uiterlijk 31 oktober een afgeronde besluitvorming ligt, waarna de fusie ontbonden kan worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky