Hoe gaan huisartsen om met personeelsuitval en de grote vraag naar griepprikken?

Op dit moment zijn huisartsenpraktijken door het hele land druk bezig met de griepvaccinatie. Ieder jaar krijgen 60-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen een uitnodiging voor een gratis griepprik. Dit jaar reageerden veel meer mensen op deze oproep dan in voorgaande jaren. De reden? Mensen lijken bang om dubbel besmet te worden: met het influenzavirus en met corona. “Zelfs sommige vaste vaccinweigeraars willen nu een griepprik”, volgens Bert Stelder, huisarts in Zaandam.

Ook Judith van Empel, persvoorlichter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), bevestigt de grote vraag naar griepprikken. Vanwege de coronamaatregelen ziet de organisatie van de vaccinatie er dit jaar wat anders uit. “Veel huisartsenpraktijken wijken uit naar locaties buiten hun eigen praktijk, zoals gymzalen en buurthuizen. Daar is het makkelijker ruimte tussen patiënten te creëren.”
 
Naast de grote vraag naar de griepprik zorgt de hoge uitval onder artsen en praktijkmedewerkers voor meer werkdruk. De afgelopen week viel in bijna 60 procent van de praktijken personeel uit, blijkt uit een peiling van de LHV onder huisartsen. Ze blijven thuis vanwege een positieve coronatest of ze gaan uit voorzorg in quarantaine. 
 
Hoe is dat in de praktijk van Stelder? En welke oplossingen ziet Van Empel voor dit probleem? Lees het hele interview hier.
 
Door: Nationale Zorggids