BioNTech ziet het somber in voor verkopen van coronavaccins dit jaar

Het Duitse biotechnologieconcern BioNTech ziet het somber in voor zijn verkopen van coronavaccins voor dit jaar. Het bedrijf heeft zijn omzetverwachting voor de coronaboosters met 20 procent moeten verlagen voor heel 2023. Dat is het gevolg van de ingestorte vraag.

BioNTech ontwikkelde het vaccin samen met het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer. Moderna, de aartsrivaal van BionTech en Pfizer op het vlak van coronaprikken, waarschuwde onlangs ook al voor financiële tegenvallers. Dit concern leed een miljardenverlies nu de vraag naar zijn vaccin fors is afgenomen.

Ook moest Moderna tal van overtollige covid-injecties afschrijven en de productie verder inkrimpen. Pfizer meldde eerder ook al een miljardenverlies om dezelfde reden.

Omzet

BionTech verwacht nu dat de omzet uit zijn coronaboosters uitkomt op ongeveer 4 miljard euro dit jaar. Eerder ging het bedrijf nog uit van 5 miljard euro.

De grote farmaceuten verdienden de afgelopen jaren tientallen miljarden met hun coronavaccins. Voor BionTech en Moderna was dit het enige commerciële product op de markt. De opbrengsten uit coronaprikken gebruikten de bedrijven om de ontwikkeling van experimentele medicijnen te financieren.

Moderna stuitte eerder dit jaar op een flinke tegenvaller met zijn experimentele griepprik. Een nieuwe studie onder 23.000 mensen van 50 jaar en ouder had de werkzaamheid van zijn mRNA-griepprik onvoldoende aangetoond.

Door: ANP