NU’91: ‘Partijprogramma’s bieden weinig hoop voor de toekomst’

Volgens NU’91 is de zorg weer het ondergeschoven kindje in de verkiezingsprogramma’s. De beroepsorganisatie voor zorgprofessionals roept op tot harde en gedurfde politieke keuzes om de zorg veilig te stellen. In de huidige partijprogramma’s is er weinig hoop voor de toekomst, zegt woordvoerder Michel van Erp. Er staan veel beloftes in maar weinige concrete plannen als het gaat om het oplossen van de personeelstekorten en hoge uitstroom, en om te kunnen voldoen aan de stijgende zorgvraag en toenemende vergrijzing. Dit meldt NU’91.

De beroepsorganisatie vraagt zich af of er met de programma’s die er nu liggen, in 2040 nog wel genoeg zorgprofessionals zijn om aan de zorgvraag te voldoen. Dat de problemen in de zorg groot zijn, ziet iedereen, stelt NU’91. “Het lijkt alsof politici dit niet willen of durven in te zien.”

Vage verkiezingsbeloftes omzetten

NU’91 eist dat de politiek loze en vage verkiezingsbeloftes inzet in een concreet en constructief beleid door te investeren in de zorgsector. Door het beroep van zorgprofessional aantrekkelijk te maken door betere salarissen te bieden, administratieve lastendruk blijvend te verlagen en door verpleegkundigen en verzorgenden meer zeggenschap te geven. “Het is nu tijd om de zorg de aandacht te geven die zij al zo lang verdient.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky