Hoopgevend coronamedicijn voor mensen met kwetsbare gezondheid

Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen na besmetting mogelijk een medicijn krijgen dat ernstige ziekte door corona tegengaat. Het middel bemnifosbuvir is nog niet goedgekeurd, maar heeft de eerste testfase goed doorstaan. Er vindt nu onderzoek plaats naar veiligheid en effectiviteit van het medicijn, waar duizenden mensen aan meedoen. Dit meldt NU.nl.

Het medicijn kan bij ouderen, mensen met een orgaantransplantatie, Parkinson, Downsyndroom, hiv, diabetes of kanker, de kans op ernstige ziekte door corona tegengaan. Hierdoor is de kans dat zij op de intensive care belanden of komen te overlijden een stuk kleiner. Bemnifosbuvir is makkelijker te combineren met andere medicijnen dan bestaande middelen en is daarom hoopvol voor kwetsbare mensen die al aan de medicatie zitten.

Fase 3

De eerste twee fases zijn inmiddels afgerond. Het Europees Geneesmiddelenagentschap en de FDA in de Verenigde Staten zijn nu akkoord gegaan met fase 3, waarin het middel wordt getest door duizenden mensen. In fase 3 staat de veiligheid en effectiviteit van het medicijn centraal. “Alles wat in fase 3 komt, heeft potentie”, zegt onderzoeksleider Marc Bonten van het UMC Utrecht. “En als het fase 3 goed doorstaat, is het een veilig en goed geneesmiddel.” Maar om dit te kunnen vaststellen, is volledig onderzoek naar het middel nodig. Desalniettemin zijn de eerst resultaten hoopgevend.

Coronavirus blijft

Mogelijk duurt het nog maanden of zelfs jaren voor bemnifosbuvir op de markt komt. Maar het coronavirus zal blijven en blijft daarmee ook een risico voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky