Logo_andros_kliniek

Bij meer dan 50 procent van de mannen met verdenking prostaatkanker is een biopsie niet nodig als ze worden onderzocht met precisiediagnostiek. Dit blijkt uit de resultaten van het Andros Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek, dat deze maand haar 2-jarig bestaan vierde. Jos J. Immerzeel, radiotherapeut-oncoloog, presenteerde deze resultaten op de Second Global Summit on Precision Diagnosis for Prostate Cancer in Boston. Dit meldt Andros Mannenkliniek.

Uit de MRI-scan bleek dat bij meer dan 50 procent (581) van de bijna 1.000 mannen geen biopsie nodig was omdat de scan geen verdachte afwijkingen liet zien. In het reguliere zorgtraject zoals in de meeste ziekenhuizen wordt aangeboden, zouden alle 1000 mannen een traditionele biopsie hebben ondergaan. Bij een traditionele biopsie wordt een echosonde via de anus ingebracht en vervolgens wordt door de endeldarmwand geprikt. Meestal 12 keer, waarbij uit willekeurige plekken in de prostaat weefsel wordt afgenomen. Dit wordt een ‘blinde’ biopsie genoemd. Bij een blinde biopsie is de kans groter dat er naast een eventueel aanwezige tumor geprikt wordt. Ook is er infectiegevaar.

Alleen als op de MRI bepaalde afwijkingen te zien zijn, wordt bij precisiediagnostiek van Andros overgegaan tot een biopsie, een zogenoemde transperineale fusie biopsie. Bij 75 procent van de fusie biopsies werd prostaatkanker gevonden. Bij de traditionele biopsie is dat slechts 25 tot 30 procent.

Er was geen enkele infectie of ernstige complicatie bij de fusie biopsie doordat er geprikt wordt via de huid van het perineum. Omdat deze huid goed gedesinfecteerd kan worden, is het infectiegevaar nihil. Preventieve antibiotica waren niet nodig. Bij een traditionele rectale biopsie wordt via de endeldarm geprikt. Daarbij kunnen bacteriën uit deze darm gemakkelijk in de prostaat terechtkomen. Standaard wordt daarom preventief antibiotica voorgeschreven.

Door: Redactie Nationale Zorggids