Normal_regen_paraplu_herfst

De universiteit van Manchester heeft aangetoond dat mensen met reuma en andere pijnziekten daadwerkelijk meer pijn ervaren op natte dagen. Dit bleek uit onderzoek onder ruim 13.000 Britten met een pijnziekte. Natte dagen, harde wind en lage luchtdruk zouden inderdaad leiden tot meer pijn, zo blijkt uit de reacties van de ondervraagden. Dit meldt RTL Nieuws.

De deelnemers moesten iedere dag via een app aangeven hoeveel pijn zij op dat moment hadden. Door middel van de gps-gegevens van hun telefoon werd aan de pijnscore gekoppeld wat de weersomstandigheden op dat moment waren. Hieruit bleek dat dagen met regen, wind of een lage luchtdruk tot de meeste pijnklachten leidden. Droog weer kenmerkte zich in het minste aantal klachten van pijn.

Pijnvoorspelling voor patiënten

“Ongeveer driekwart van de mensen die aan artritis lijdt, denkt dat het weer invloed heeft op hun pijn”, stelt hoogleraar Will Dixon van de universiteit van Manchester. “Nu is dat ook bewezen.” Hij ziet een mogelijkheid om naast een weersvoorspelling ook een dagelijkse pijnvoorspelling te maken. Dit zou er toe kunnen leiden dat mensen met reuma, artritis en andere pijnklachten hun activiteiten kunnen plannen op een dag waarop zij de minste klachten verwachten.

Door: Nationale Zorggids