Invoering registratieplicht verkooppunten van tabak en vapes in 2024

Voor verkooppunten van tabak en vapes geldt in 2024 een registratieplicht. Vanaf 1 juli 2024 gaat het verkoopverbod van tabak in supermarkten in, wat tot gevolg heeft dat er duizenden verkooppunten verdwijnen. Hoewel de verwachting is dat het aantal verkooppunten per saldo afneemt van ongeveer 10.000 naar 4.400, komen er ook nieuwe verkooppunten bij. De nieuw registratieplicht is bedoeld om extra zicht te houden op de ontwikkeling van het aantal verkooppunten. Dit meldt Rijksoverheid. 

Sinds 2023 geldt er een online verkoopverbod op tabak en de verkoop ervan is vanaf juli 2024 verboden in supermarkten. Hiermee wordt grote gezondheidsschade door roken tegengegaan. Het doel van de registratieplicht is om meer zich te hebben op de plekken waar vanaf dan nog wél tabak en vapes verkocht mogen worden. “Daarmee willen we in de gaten houden dat er geen ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden.”

Speciaalzaken

In 2030 gaat een verkoopverbod voor tankstations in en in 2032 mogen ook gemakszaken geen tabak meer verkopen. De rookwaren zijn vanaf dan alleen nog te verkrijgen in speciaalzaken. Voor e-sigaretten geldt dit al vanaf 2025.

Lees ook: 230 drukke artsen melden zich vrijwillig voor gastlessen over vapen op scholen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky