Nieuwe stap naar rookvrije generatie: pakje sigaretten ruim 2 euro duurder

Een sigarettenpakje kost sinds 1 april ruim 2 euro meer. Voor een doosje betalen rokers nu gemiddeld 11,10 euro en voor een pak shag van 50 gram moeten ze zelfs 24,62 euro neerleggen. De prijsverhoging is een maatregel van de overheid om een rookvrije generatie te realiseren. Het  doel is om in 2040 niet meer dan 5 procent rokers in Nederland te hebben. Jongeren zouden tegen die tijd helemaal geen sigaret meer moeten aanraken. Dit meldt RTL Nieuws. 

De prijsverhoging is volgens het Longfonds, KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting een belangrijke stap in de richting naar een rookvrije generatie. Het duurdere maken van tabak is de meest effectieve maatregel om mensen van het roken te krijgen.

Sigaretten uit het buitenland

Kritiek komt uit de hoek van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten. Die vreest ervoor dat rokers straks naar het buitenland gaan voor hun sigaren en sigaretten. “Nu al is een kwart van de sigaretten die in Nederland wordt gerookt afkomstig uit het buitenland. Bij shag gaat het zelfs al om 37 procent. Dat zal alleen maar toenemen”, zegt directeur Jan Hein Sträter. In Duitsland kost een pakje sigaretten bijvoorbeeld 3,80 euro minder en betaal je voor shag zelfs 15 euro minder.

Desondanks heeft onderzoek wel degelijk aangetoond dat het duurder maken van tabak een effectieve maatregel is tegen roken. Hiervoor is volgens bijzonder hoogleraar Marc Willemsen wel een jaarlijkse verhoging van 10 procent nodig. Daarbij daalt het aantal rokers ieder jaar met 4 procent.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky