Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

Minister Bruins van Medische Zorg krijgt vandaag een petitie met 5.000 handtekeningen aangeboden door FNV en ‘Kraamzorg in Actie. Reden is dat kraamverzorgenden veel minder verdienen dat het minimum loon, maar niet de mogelijkheid hebben om fulltime te werken. Hierdoor kiezen steeds meer kraamverzorgenden voor ander werk, wat leidt tot een personeelstekort en minder zorg voor nieuwe ouders. Dit meldt Trouw.

Kraamzorg is niet in te plannen en kent daarom ook periodes waarin er minder zorg nodig is. Op dit soort momenten krijgen kraamverzorgenden een vergoeding voor de gemiste uren, maar Astrid van Schaick zegt nog nooit zo’n vergoeding te hebben ontvangen. Door de verdeling van kraamzorg is het bovendien niet mogelijk om fulltime te werken. De nieuwe ouders krijgen acht dagen achter elkaar zorg, voor 6 uur per dag. Als een kraamverzorgende het maximale loon van 1.800 euro per maand wil verdienen, moet ze minimaal drie gezinnen achter elkaar bezoeken. Die ene vrije dag die zij tussen de gezinnen zou hebben, is niet voldoende.

Wachten is geen vrije dag

Wachten tot een baby geboren is, hoort bij het vak. Maar wat de medewerkers vooral opbreekt, is dat zij tijdens dit soort momenten van wachten geen vrij hebben. “Je moet binnen een kwartier in uniform bij het kraamgezin kunnen zijn”, aldus Van Schaick. Door de verkapte uren heeft zij per week maar 25 euro over voor de boodschappen. “Als mijn huur of de gasrekening omhoog gaat, kan ik die niet meer betalen.”

Personeelstekort

FNV wil dan ook dat er meer loon komt voor kraamverzorgenden. Dit moet niet alleen zorgen voor het minimum loon voor de werknemers, maar zou ook een personeelstekort tegen kunnen gaan. Vorige zomer was er in sommige regio’s een tekort aan kraamverzorgenden. Toen moesten gezinnen kun kraamhulp delen, bijvoorbeeld door de bezoeken terug te schalen van zes naar drie uur per dag. Die uren worden niet alleen besteed aan de was doen en beschuit smeren, maar richten zich ook op goede zorg voor de baby en moeder. Zo wordt in de gaten gehouden of de baby goed drinkt, moeder geen postnatale depressie heeft en of beide ouders op een goede manier samenwerken.

Door: Nationale Zorggids