FNV hekelt arrogante houding ziekenhuis Rivierenland in Tiel

Vakbond FNV is helemaal klaar met het ziekenhuisbestuur van Rivierenland in Tiel. Door de vakbond buiten de deur te houden, raakt het zorgpersoneel gedupeerd. De directie zegt overleggen op het laatste moment af en reageert laat of niet op het sociaal plan voor medewerkers. Dit meldt FNV.

Het is vrij normaal voor ziekenhuizen en vakbonden om ieder jaar even om de tafel te zitten, maar in Rivierenland gebeurt dit al jaren niet meer. FNV wil dat het ziekenhuis in Tiel verantwoordelijkheid neemt en het gesprek aangaat over openstaande punten. Zo wil de vakbond het sociaal plan uit 2018 een update geven. Er is namelijk veel veranderd in zes jaar tijd, waaronder de vervanging van de Wet Werk en Zekerheid voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans in 2020. Veel ziekenhuizen bieden hun werknemer ook twaalf maanden begeleiding naar ander werk, maar in het huidige sociaal plan van Rivierenland is dit nog slechts negen maanden.

Stilzwijgend verlengen

“De directie geeft niet thuis. Het enige dat we te horen krijgen is dat ze verbaasd is dat we het sociaal plan niet stilzwijgend willen verlengen.” Inmiddels wil FNV het gesprek hier al sinds 2022 over aangaan en is het sociaalplan tegen de wens van de bonden in toch stilzwijgend verlengd. “Blijkbaar zat de directie op een aangetekend schrijven te wachten van de vakbonden, en is een moderne manier van communiceren niet afdoende.”

Volgens de vakbond heeft het ziekenhuisbestuur ook een gesprek over het invoeren van afspraken uit het bestaande cao last minute afgezegd. FNV zegt dat de maat vol is. “Het ziekenhuis doet er werkelijk alles aan om de vakbond buiten de deur te houden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky