Normal_normal_geld_rekenmachine

Het gaat niet goed met de Utrechtse pilot wijkverpleging. Eén van de vier gecontracteerde zorgaanbieders is failliet verklaard en wethouder Kees Diepeveen maakt zch zorgen om de kwaliteit van zorg in de wijken. Dat meldt Zorgvisie.

De pilot van zorgverzekeraar Zilveren Kruis werkt met voorkeursaanbieders. Voor de pilot in Utrecht is de stad verdeeld in achttien percelen waar zorgaanbieders op konden bieden. De stad eindigde uiteindelijk met vier voorkeursaanbieders, waaronder Leven & Zorg. Cliënten van de thuiszorgaanbieder ontvangen sinds enkele dagen geen zorg meer. Er wordt op dit moment gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart.

Zilveren Kruis weet van het mogelijke faillissement af, maar zegt dat de thuiszorgaanbieder een garantie heeft gegeven voor de levering van zorg. Leven & Zorg gaat echter proberen de cliënten bij andere zorgaanbieders te plaatsen, zo laat zorgregisseur Karine Sterk weten. Een lastige klus, want er zijn in de stad Utrecht slechts vier gecontracteerde aanbieders van wijkverpleging. Deze voorkeursaanbieders hebben ieder hun eigen wijken met een eigen budget. Wanneer zij zorg gaan leveren in een andere wijk, kunnen zij dit voor slechts 75 procent van het gecontracteerde tarief declareren. In Utrecht hebben momenteel zo’n vijftig zorgaanbieders geen contract. Hoewel ze wel mogen declareren, moet dat via Zilveren Kruis en kan dat voor slechts 75 procent van het vastgestelde tarief.

Wethouder Kees Diepeveen is ongerust. Hij heeft Zilveren Kruis dan ook gevraagd om te stoppen met de pilot in zijn huidige vorm. De zorgverzekeraar heeft gezegd eerste de problemen te willen oplossen, voordat er aan stoppen gedacht wordt.

Door: Redactie Nationale Zorggids