Normal_portemonnee

Een aanzienlijk deel van de aanvullend verzekerden heeft tot november 2018 relatief weinig gebruikgemaakt van de vergoedingen in hun aanvullende zorgverzekeringen. 39 procent heeft slechts een gedeelte geclaimd en één op de tien heeft zelfs nog helemaal niets gebruikt van zijn of haar aanvullende verzekering. Toch is 94 procent van de aanvullend verzekerden van plan om zich opnieuw aanvullend te laten verzekeren voor 2019. Dit meldt Pricewise.

Aanvullende verzekeringen voor tandartskosten blijven populair, gevolgd door pakketten voor fysiotherapie en brillen en lenzen. Daarnaast heeft meer dan 75 procent van de Nederlanders een eigen risico van 385 euro en kiest hetzelfde percentage opnieuw voor het standaard eigen risico in 2019, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise.

Hans de Kok, directeur Pricewise: “Je zou verwachten dat Nederlanders door de forse stijging in zorgpremies sterker geneigd zijn om te snoeien in hun aanvullende dekkingen en de hoogte van het eigen risico omhoog zouden schroeven, maar dat zien we niet terug in dit onderzoek. Het lijkt erop dat veel mensen toch blijven zitten waar ze zitten.”

10 procent aanvullend verzekerden niets geclaimd

In 2018 heeft slechts 39 procent een gedeelte van de vergoedingen uit hun aanvullend verzekering geclaimd. En bijna één op de tien heeft zelfs niets geclaimd, terwijl ze daar wel enkele tientjes per maand extra aan zorgpremie voor betalen. De vergoedingen uit de standaard aanvullende verzekeringen, zoals tandartskosten, fysiotherapie en brillen en contactlenzen, worden wel – net zoals elk jaar – door de meerderheid voor het overgrote deel of volledig benut.

Medische hulp buitenland, kraamzorg, ziekenhuisbevalling

Daar tegenover staat dat een veel grotere groep die in 2018 (nog) geen gebruik heeft gemaakt van specifieke aanvullende vergoedingen, zoals medisch hulp in het buitenland, kraamzorg, een ziekenhuisbevalling, alternatieve geneeswijzen of van orthodontie vanaf 18 jaar. De Kok: “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen alle aanvullende vergoedingen volledig gebruikt, maar het is wel zonde als je tientallen euro’s betaalt voor niets. Veel mensen sluiten de specifieke aanvullende verzekeringen vaak heel bewust af als ze verwachten daarvan gebruik te gaan maken. Het is daarom des te opvallender dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt van deze aanvullende verzekeringen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids