Normal_addiction-counselor-and-his-patients-2021-08-26-15-44-44-utc

Personeel en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg willen een einde maken aan het beleid dat behandelaars verplicht om informatie door te geven aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit meldt Skipr.

De groep Vertrouwen in de GGZ heeft een kort geding aangespannen tegen de organisatie om het opvragen van informatie tijdelijk te stoppen, totdat er een definitieve uitspraak is over de rechtmatigheid van het beleid. Deze uitspraak zal namelijk pas na veel onderzoek beoordeelt worden.

Wachtlijsten

Volgens de NZa is dit echter nodig om meer inzicht te krijgen in de lange wachtlijsten, en deze vervolgens te verhelpen. Hierdoor kunnen ze een passende oplossing vinden voor veel voorkomende problemen. “De informatie die binnenkomt bij de NZa is niet te herleiden tot individuele personen”, zegt een woordvoerder.

Angst

Terwijl de groep het doel begrijpt van de NZa, is het lezen van vragenlijsten een “onacceptabele schending van het medisch beroepsgeheim en de privacy van cliënten”. De behandelaars zijn bank dat cliënten minder snel hun zorgen uitspreken, wanneer zij weten dat hun gegevens opgeslagen worden in een databank van de overheid.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch