Normal_afbeelding1

Een slechte slaaphygiëne is de oorzaak van veel slaapproblemen. Slapeloosheid, moeite om in slaap te komen, te vaak of te vroeg wakker worden, moeite om weer in te slapen en vermoeid opstaan. Het zijn allemaal voorbeelden van slaapproblemen, die kunnen optreden als je een slechte slaaphygiëne hebt.

Wat betekent slaaphygiëne eigenlijk?

De gewoonten en de omstandigheden voordat u gaat slapen of tijdens het slapen noemen we slaaphygiëne. Slechte slaapgewoontes zijn de oorzaak van veel slaapproblemen. Enkele maatregelen in uw slaaproutine kunnen al een wereld van verschil maken.

Vaste bedtijd
Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Ook in het weekend. Als u een keer wat later naar bed bent gegaan, slaap dan hooguit een of twee uur langer uit.

Voldoende lichaamsbeweging
Zorg voor voldoende beweging overdag en minimaal dertig minuten intensieve beweging. Ga zoveel mogelijk naar buiten, zeker in de winter. Probeer op uw werk ook in beweging te blijven, zeker bij een zittend beroep. Neem vaker de trap en maak een wandeling tijdens de lunchpauze.

Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol
Drink ’s avonds geen cafeïne houdende dranken meer, zoals koffie, cola en energiedrankjes. Rook niet, zeker niet voordat u gaat slapen. Drink ook geen of hooguit één glas alcohol per dag. Het zijn stuk voor stuk middelen die stimulerend werken en uw slaap onderdrukken.

Geen zware maaltijd en zoetigheid
Eet geen zware maaltijden of zoetigheid meer voordat u gaat slapen. Het is niet alleen slecht voor de lijn, het is ook slecht voor uw slaap, omdat u er meer van gaat dromen.

Geen televisie, smartphone of tablet in de slaapkamer
Voor het slapengaan kan het fijn zijn om nog even in bed tv te kijken of om uitgebreid op uw smartphone of tablet te kijken. Probeer dit echt te vermijden. Het stimuleert de hersenen en vermindert de aanmaak van stoffen die u slaperig maken.

Donkere, koele en rustige slaapkamer
Om ongestoord te kunnen slapen is het belangrijk dat de slaapkamer donker, koel en voldoende geventileerd is en dat er geen geluiden zijn die u wakker kunnen houden of wakker kunnen maken. Denk ook eens aan oordopjes voor optimale rust. 

Goed matras en kussen
Zorg voor een goed matras dat niet ouder is dan tien jaar en een hoofdkussen dat de juiste ondersteuning biedt bij uw favoriete slaaphouding. Er zijn speciale kussens voor zij-, buik- en rugslapers.

Slaapritueel
Zorg voor een vast slaapritueel, waarmee u voldoende ontspant, voordat u gaat slapen. Maak een avondwandeling, zet de verwarming lager, dim de lichten en neem een warme douche. Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op het slapengaan.