Normal_11720

AMSTERDAM - Volgens twee onderzoekers van bureau IQ Healthcare gaat de verbetering van de patiëntveiligheid in ziekenhuis tergend traag, zo meldt Trouw.nl.

In 2007 werd er met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afgesproken om de zorg in ziekenhuizen ‘aanzienlijk' veiliger te maken. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schrijven de twee onderzoekers nu dat dit, na vijf jaar, met het huidige landelijke programma niet is gehaald.

De afspraken werden destijds gemaakt omdat uit onderzoek was gebleken dat er jaarlijks erg veel patiënten overleden door blunders in het ziekenhuis. Zo moest het aantal gevallen van persoonlijke schade door onveilige zorg binnen vijf jaar worden gehalveerd.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is echter nog niet duidelijk in hoeverre het landelijke programma effect heeft gehad. Wanneer dat bekend is weet de belangenorganisatie nog niet, maar zij geeft wel toe dat het bereiken van de doelstelling waarschijnlijk wat langer op zich laat wachten.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz