Normal_11815

NIJMEGEN - Op 7 september wordt in het UMC St Radboud in Nijmegen de derde conferentie van het IQ healthcare gehouden waarin het hoofd wordt geboden aan de kwestie dat de Nederlandse gezondheidszorg met name op de productie van zorg is gericht, terwijl de te behalen gezondheidswinst centraal zou moeten staan.

De relatie tussen wat er aan geld de zorg ingaat en wat er aan toegevoegde gezondheidswaarde uitkomt, is onbekend. Wat de individuele patiënt opschiet met de behandelingen die hij krijgt wordt niet bijgehouden. Dat is nodig om duidelijk te krijgen voor welk type patiënt een behandeling zinvol is en voor wie niet.

Ook is er sprake van grote verschillen tussen verschillende regio's in Nederland. Zo kan het zijn dat de kans op een herniaoperatie in een bepaald deel van het land vele malen groter dan in het andere deel. Niet omdat de mensen daar zieker zijn, maar omdat het behandelbeleid tussen ziekenhuizen verschilt.

Een eerste stap om publiek, zorgverleners en verzekeraars inzicht te geven in deze verschillen tussen regio's is een atlas van de gezondheidszorg. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al zo'n atlas, die in het ideale geval zichtbaar maakt wat er in een regio aan zorgactiviteiten, zoals diagnostiek en behandelingen wordt gedaan, wat dat per patiëntengroep kost en wat het de patiënt oplevert.

Op de conferentie van IQ healthcare die volgende week in Nijmegen gehouden wordt, komt prof.dr. John E. Wennberg, oprichter van het Dartmouth Institute (New Hampshire, USA) vertellen wat de ervaringen zijn met de Amerikaanse Dartmouth Atlas voor gezondheidszorg.

Verder spreken onder andere prof.dr. Gert Westert, prof.dr. Ab Klink, prof.dr. Eric Schneider (RAND/ Harvard), prof.dr. John Appleby (King's Fund, Londen), prof.dr. Glyn Elwyn (Cardiff) en prof.dr. David Goodman (Dartmouth Institute). Zij behandelen actuele onderwerpen zoals: hoe verkleinen we de verschillen in kwaliteit tussen zorgaanbieders; hoe beperken we ongewenste praktijkvariatie en hoe krijgen we meer kwaliteit tegen lagere kosten.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen