Normal_11825

ROTTERDAM - Als gevolg van problemen met de sterilisatie van het instrumentarium dat bij ingrepen wordt gebruikt heeft het bestuur van het IJsselland Ziekenhuis in Rotterdam besloten het OK-programma tijdelijk te beperken. Het blijkt dat tijdens het reinigingsproces een verkeerd middel is gebruikt. Van infectierisico's is geen sprake, zo liet het ziekenhuis weten.

Het steriele karakter van het instrumentarium is gegarandeerd zodat geen infectierisico's zijn ontstaan. Het middel heeft echter een etsende werking.

Om alle risico's voor patiënten uit te sluiten wordt daarom alle niet juist gereinigde apparatuur opnieuw gereinigd. Dit betekent dat het ziekenhuis voor een dagdeel niet in staat is acute ingrepen in behandeling te nemen. Dit is met de ambulancedienst afgestemd.

Geplande ingrepen zijn uitgesteld en worden alleen voortgezet wanneer opnieuw gereinigd instrumentarium beschikbaar is. Daarbij wordt ook de hulp ingeschakeld van andere sterilisatiebedrijven. Het IJsselland Ziekenhuis zal onderzoeken of effecten bij patiënten kunnen zijn opgetreden.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen