Normal_11915

AMSTERDAM - Op 7 september worden de deuren van het anatomisch museum van het Academisch Medisch Centrum (AMC), Museum Vrolik, opnieuw geopend. Het museum stelt nu een nog groter deel van een collectie preparaten ter bezichtiging die zijn verzameld in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

De anatomische preparaten die de basis vormen van de verzameling, zijn afkomstig van Gerard Vrolik (1775-1859) en zijn zoon Willem Vrolik (1801-1863). Beiden waren hoogleraar in Amsterdam en bouwden een flinke privécollectie op, die na hun overlijden door een groep rijke stadsgenoten werd geschonken aan de voorloper van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarna hebben andere Amsterdamse anatomen de verzameling uitgebreid. Sinds 1984 is het Museum Vrolik in het AMC gevestigd.

Het vernieuwde museum biedt een overzicht van de menselijke anatomie: ontlede lichaamsdelen, preparaten die de ontwikkeling van embryo tot voldragen foetus laten zien, skeletten die de groei van het kind na de geboorte weergeven, door allerlei ziekten aangetaste skeletten en preparaten van foetussen met aangeboren afwijkingen, waarvan er veel zeldzaam geworden zijn in de westerse wereld. Daarnaast is er een collectie dierlijke skeletten, schedels en preparaten.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen