Normal_11943

UTRECHT - Zorgverzekeraar Achmea heeft het Universitair Medisch Centrum van Utrecht het predicaat kwaliteitsziekenhuis verstrekt voor de behandeling van dikke darmkanker. Deze zorg is bij dit ziekenhuis levert volgens de verzekeraar van hoge kwaliteit.

Achmea heeft alle Nederlandse ziekenhuizen met elkaar vergeleken door te kijken naar de kwaliteit van zorg voor vier aandoeningen: heupvervanging, knievervanging, darmkanker en beroerte. De beste ziekenhuizen krijgen de titel kwaliteitsziekenhuis. Het UMC Utrecht is voor operaties bij dikke darmkanker tot kwaliteitsziekenhuis uitgeroepen.

"Omdat wij het belangrijk vinden dat verzekerden kiezen op basis van kwaliteit kunnen onze verzekerden daarover advies bij ons inwinnen voordat zij een behandeling moeten ondergaan", zegt Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop Zorg & Gezondheid bij Achmea. Ze benadrukt dat er in de Nederlandse gezondheidszorg iets te kiezen valt.

Achmea kon de ziekenhuizen met elkaar vergelijken doordat zij voor een aantal medisch specialistische behandelingen informatie van de ziekenhuizen ontvangt waarmee echt iets over de kwaliteitsverschillen gezegd kan worden. De keuze is gemaakt door te kijken naar zorginhoud, toegankelijkheid en patiëntgerichtheid. Het gaat dan om zaken als de snelheid waarop iemand in een acute situatie geholpen wordt, het wegblijven van complicaties na een behandeling, de ervaringen van de patiënt, het naleven van richtlijnen en protocollen en de wachttijden.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen