Koude voeten

PORTSMOUTH – Vrouwen hebben sneller last van koude voeten dan mannen omdat zij een andere vetverdeling en hormoonspiegel hebben, zo meldt gezondheidsnet.nl.
 

De University of Portsmouth deed onderzoek naar koude omstandigheden en de reactie van de mens hierop, met name naar de oorzaken van koude voeten bij vrouwen.

Op basis van de resultaten van het onderzoek wordt dit verschil vooral veroorzaakt doordat vrouwen in het algemeen meer vet en minder spiermassa bezitten dan mannen. Bij hun is het vet beter verdeeld over het lichaam waardoor zij beter in staat zijn om bloed naar belangrijke organen te sturen. Hierdoor stroomt er echter minder bloed naar de uiteinden van het lichaam, waardoor eerder koude handen en voeten kunnen ontstaan.

Naast de andere verdeling van vet en spiermassa, worden deze temperatuursverschillen tussen mannen en vrouwen ook veroorzaakt doordat zij andere hormoonspiegels hebben. Bovendien merken vrouwen een verandering in temperatuur sneller op dan mannen. Zij voelen dit al bij 0,2 graden Celsius, terwijl mannen dit pas doen bij 0,4 graden.

© Nationale Zorggids / Melissa Huisman