Normal_hart_gezondheid

SPIJKENISSE (Novum) - Bij een meldpunt van de Stichting Hartpatiënten Nederland zijn ruim honderd meldingen binnengekomen over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Behalve over de omstreden afdeling cardiologie wordt ook geklaagd over onder meer de interne afdeling, gynaecologie en de longafdeling. Zo'n veertig meldingen gingen over cardiologie, het overige deel over andere afdelingen.

Ook over de afdelingen orthopedie, neurologie, kaakchirurgie en over een oogarts kwamen klachten binnen. Meldingen die vaak naar voren komen gaan over slechte communicatie, zowel naar patiënten toe als onder artsen onderling, verkeerde diagnoses die worden gesteld en arrogantie van personeel. Ook werden volgens klagers diagnoses gesteld door personeel dat daartoe niet bevoegd was.

"Vooral over gynaecologie komen de vreemdste klachten binnen", meldt een woordvoerder van de Stichting Hartpatiënten Nederland. Twee meldingen gingen over vrouwen wiens baarmoeder operatief werd verwijderd en daarbij door hun blaas werd gestoken. Ook klaagden vrouwen dat zij 'dagen aan hun lot werden overgelaten' met betrekking tot de hulp met het voeden van hun pasgeborene.

Stichting Hartpatiënten Nederland heeft letselschadeadvocaat Rob Vermeeren in de arm genomen. Hij laat weten volgende week over de claims rond de tafel te gaan met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis en verzekeraar Medirisk.

Bij het meldpunt voor klachten over het ziekenhuis in Spijkenisse dat patiëntenplatform Zorgbelang Zuid-Holland dinsdag lanceerde, kwamen tot dusverre behalve veel vragen, bijna twintig meldingen binnen. Die gingen vooral over de afdeling cardiologie, maar ook over andere afdelingen. "De meldingen worden bekeken door onze juridische afdeling", laat een woordvoerder van Zorgbelang weten. Zorgbelang overweegt met de hartpatiëntenstichting samen te gaan werken voor een goede klachtenafhandeling.

Door een verkeerde diagnose in het ziekenhuis in Spijkenisse werd bij een 57-jarige patiënt een gezonde long verwijderd. Volgens de advocaat van de man werd niet volgens de richtlijnen gewerkt. Hij bereidt namens zijn cliënt een claim van enkele tonnen voor.

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse gaat over ongeveer twee weken weer open, met andere cardiologen. Het ziekenhuis raakte twee weken geleden in opspraak toen de afdeling cardiologie onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd gesloten. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde.