Dossier

AMSTERDAM (Novum) - De organisatie achter het nieuwe elektronisch patiëntendossier, de VZVZ, is niet van plan mensen die geen toestemming hebben gegeven voor het delen van hun dossier, per 1 januari uit het systeem te halen. Dat bevestigt bestuurder Edwin Velzel woensdag na een bericht in NRC Handelsblad.

Vanaf 1 januari mogen alleen dossiers worden opgeslagen van mensen die expliciet toestemming hebben gegeven. De rest moet volgens afspraken tussen de VZVZ en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) worden weggegooid. Sinds begin november loopt een publiekscampagne. Nog maar tweehonderdduizend mensen hebben toestemming gegeven. Dat zijn er te weinig, vindt de VZVZ.

Volgens Velzel is het aantal zo laag doordat veel mensen nog niet zijn benaderd. Dat komt weer doordat huisartsen en andere zorgverleners pas sinds november aan patiënten vragen of ze toestemming willen geven. Volgens de oorspronkelijke plannen zou dat al vanaf begin dit jaar gebeuren.

Als er op 1 januari toch veel dossiers moeten worden weggegooid, zullen veel chronische patiënten niet meer goed kunnen worden geholpen als ze zich bij een huisartsenpost melden, zegt Velzel. Hij denkt dat medio volgend jaar 25 tot dertig procent van de Nederlanders toestemming heeft gegeven. Eind volgend jaar moet dat vijftig procent zijn. Volgens Velzel geeft de overgrote meerderheid van de patiënten toestemming als hun huisarts daarom vraagt.

De VZVZ heeft uitstel gevraagd aan het CBP en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.