Normal_openbaar_ministerie__rechtbank__om

HAARLEM (Novum) - Het Openbaar Ministerie in Haarlem onderzoekt de dood van een 13-jarige jongen met epilepsie die in mei onverwacht in logeerhuis Zonnebloem van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). Dat bevestigt een woordvoerder van justitie na onderzoek van het EO-programma De Vijfde Dag. Zijn ouders deden aangifte van dood door schuld nadat zij op tegenstrijdige verklaringen van de stichting stuitten.

Medewerkers van de instelling zouden de jongen een kwartier met zuurstoftekort hebben laten liggen voordat het alarmnummer werd gebeld en de reanimatie werd gestart. De jongen overleed dezelfde dag in het ziekenhuis, meldde de Volkskrant woensdag.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed onderzoek naar de dood van de jongen. Vervolgens bleken sinds 2007 zes patiënten te zijn overleden bij SEIN. Al deze zaken werden door de IGZ onderzocht. Inmiddels is de hele instelling, met vestigingen in Cruquis, Heemstede en Zwolle onder intensief toezicht van de IGZ geplaatst, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie.

De ouders van de 13-jarige Sven deden in december 2011 aangifte, waarop justitie een strafrechtelijk onderzoek startte, licht een woordvoerder van justitie toe. Hoeveel tijd de zaak in beslag neemt is niet bekend. "Een medische zaak is altijd lastig omdat er meer factoren bij komen kijken", aldus de zegsvrouw.