Normal_litteken_operatie

DEN HAAG (Novum) - Artsen mogen in sommige gevallen voorbereidingen treffen voor orgaandonatie zonder dat de familie toestemming heeft gegeven. De Tweede Kamer steunt een voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat dit mogelijk maakt, bleek woensdag tijdens een debat.

Om organen, en dan vooral levers en longen, succesvol te transplanteren is het belangrijk dat sommige onderzoeken al zijn uitgevoerd voordat een potentiële donor is overleden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het maken van een echo en het afnemen van bloed.

Als iemand zelf geen toestemming meer kan geven en niet als donor is geregistreerd, moet de familie besluiten of organen worden gedoneerd. Tot dat besluit is gevallen, mogen artsen dergelijke onderzoeken nu niet uitvoeren.

Hierdoor gaan volgens de minister potentiële donororganen verloren. Daarom wil Schippers dat de naasten voortaan toestemming mogen geven voor het uitvoeren van voorbereidende handelingen. Als de naasten niet kunnen worden bereikt, moeten de voorbereidingen zonder die toestemming voortaan kunnen worden verricht.

De Kamer stemt dinsdag over het voorstel.