Stockfreeimages dokter

DEN HAAG (Novum) - Een van de oprichters van het in opspraak geraakte hartcentrum van het Hagaziekenhuis stopt tot Pasen met zijn chirurgische werkzaamheden. Aanleiding is de discussie over het functioneren van het centrum, meldt het ziekenhuis in Den Haag vrijdag.

Vorig weekend meldde het radioprogramma Argos dat het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties in het hartcentrum al jaren hoger ligt dan bij andere hartcentra. Het ziekenhuis bevestigde vervolgens op zijn website dat er samenwerkingsproblemen op de afdeling waren. Ook gaf het ziekenhuis toe dat tussen 2007 en 2010 door de afdeling verkeerde sterftecijfers zijn doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT).

De betrokken cardiochirurg stopt nu tijdelijk met werken. Hij was verantwoordelijk voor het vergaren en doorgeven aan de vereniging van de sterftecijfers van hartpatiënten in het ziekenhuis in Den Haag. De cardiochirurg en zijn collega's kregen daarnaast in de loop van 2011 zakelijke geschillen. "Dit heeft de samenwerking onder druk gezet", aldus het ziekenhuis.

De chirurg en het ziekenhuis praten momenteel over een definitieve oplossing. Zodra die er is, hervat de chirurg zijn werk.

Inmiddels zijn volgens het ziekenhuis juiste sterftecijfers doorgegeven aan de NVT. Verder stelt het ziekenhuis vrijdag dat geen sprake is geweest van abnormaal hoge sterftecijfers van hartpatiënten. "De sterftecijfers zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld die van het Leids Universitair Medisch Centrum en vallen binnen alle geldende normen."

Eerder meldde het ziekenhuis wel dat de sterftecijfers in het hartcentrum in 2007 en 2008 hoger waren dan het landelijk gemiddelde. Vanaf 2009 daalden de cijfers naar het niveau van het landelijk gemiddelde van rond de drie procent.