Opvallend veel inwoners in Goeree-Overflakkee met buikgriepklachten

Opvallend veel inwoners op Goeree-Overflakkee hebben last van maag- en darmklachten. In een bericht dat maandag is, verspreid staat dat het drinkwater besmet is. Mensen gingen er snel op uit om diarreeremmers en drinkwater te halen. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Vanwege het grote aantal ziekmeldingen op de Regionale scholengemeenschap Middelharnis, is een jeugdverpleegkundige ingezet. Volgens de school waart het norovirus er rond, maar dit is door de GGD nog niet bevestigd. Drinkwaterbedrijf Evides zegt dat er nu geen reden is om te denken dat het norovirus in het drinkwater zit. “Je kan dus veilig ons drinkwater drinken en er eten mee bereiden. Onze drinkwatervoorziening is goed beschermd tegen alle virussen.” Ook het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ontkent dat het virus in drinkwater de oorzaak van de buikgriep is. Wie maag- of darmklachten heeft wordt gevraagd om bij klachten niet het ziekenhuis of een woonzorglocatie te bezoeken.

Preventief kookadvies

Inwoners van het gebied in de gemeente Terneuzen zijn wel geadviseerd om hun drinkwater drie minuten te koken voor gebruik, maar dat zou niets te maken hebben met het buikgriepvirus dat rondwaart. Volgens Evides zou het gaan om een tijdelijk verlaagde druk in het leidingnet, waardoor water vervuild kan zijn geraakt en gezondheidsrisico’s kan opleveren. Vandaar het kookadvies.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky