Normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

AMSTERDAM - Klokkenluider Rick Paul, die in november 2011 op non-actief werd gesteld vanwege het op de hoogte stellen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van het overlijden van een patiënt op de intensive care van het Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc), is weer teruggekeerd in zijn functie als longchirurg. Dat meldt Medisch Contact.

Na de melding van Paul bij de IGZ kreeg het ziekenhuis het advies om de communicatie en samenwerking in de intensive care te verbeteren. In reactie daarop liet het VUmc weten dat Paul niet meer klinisch actief mocht zijn. In augustus 2012 werd ook het hoofd van de afdeling Longziekten Piet Postmus ontslagen. Postmus had namelijk afspraken gemaakt met andere ziekenhuizen om patiënten op te vangen, omdat hij vreesde voor de continuïteit van zijn afdeling. Het ziekenhuis werd nog dezelfde maand onder verscherpt toezicht geplaatst.

Rick Paul kreeg twee maanden later een aanbod van het VUmc om terug te keren, maar dan als docent, wat hij weigerde. Inmiddels is hij alsnog bij het ziekenhuis teruggekeerd. Hoewel de Telegraaf meldt dat hij zijn oude functie weer terug heeft gekregen, wil een woordvoerder van het ziekenhuis dit niet bevestigen. Piet Postmus is overigens ook weer werkzaam bij het ziekenhuis, hoewel niet meer als afdelingshoofd.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem