Logo_igz

(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse opgeheven. Dat gebeurde woensdag, meldt de IGZ donderdag. De patiëntveiligheid in het ziekenhuis is weer voldoende gewaarborgd.

De IGZ stelde het ziekenhuis half november onder verscherpt toezicht. Directe aanleiding was een extern onderzoeksrapport waaruit bleek dat de patiëntveiligheid op de afdeling cardiologie in het geding was. De cardiologen, die mogelijk fouten hebben gemaakt, moesten hun werkzaamheden neerleggen en de afdeling cardiologie werd gesloten.

Het ziekenhuis heeft volgens het IGZ het afgelopen half jaar hard aan verbeteringen gewerkt. Zo is het naleven van de regels rondom levensbeëindiging nu vastgelegd in afspraken waar alle specialisten en zorgverleners in het ziekenhuis van op de hoogte zijn gesteld. Ook zijn er afspraken gemaakt over onder meer verantwoordelijkheid en supervisie van arts-assistenten, communicatie en het bijhouden van dossiers.

De IGZ zegt nu voldoende vertrouwen in het ziekenhuis te hebben. Het komende halfjaar blijft de inspectie het ziekenhuis in de gaten houden om te zien of de verbetering stand blijft houden.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis blijft overigens in de toekomst niet zelfstandig bestaan, werd eerder besloten. Een overname door drie regionale ziekenhuizen ketste eind april echter af.