Normal_medicijnen

(Novum) - Het voorstel van de PvdA om de prijs voor geneesmiddelen omlaag te brengen kan nog niet op een Kamermeerderheid rekenen. Onder meer coalitiepartij VVD wil weten wat de initiatiefwet die PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu woensdag aankondigde precies opbrengt. Dat bleek donderdag tijdens een Kamerdebat over geneesmiddelen.

Kuzu wil dat de maximumprijs voor geneesmiddelen anders wordt berekend. De prijs die voor medicijnen mag worden gevraagd wordt nu gebaseerd op de gemiddelde prijzen van vergelijkbare geneesmiddelen in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De PvdA wil het aantal landen waarmee wordt vergeleken uitbreiden naar tien.

Ook de prijzen in Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland zouden dan moeten worden bekeken, om vervolgens het gemiddelde van de drie goedkoopste landen te nemen.

Deze methode wordt in Noorwegen al toegepast. Volgens Kuzu zijn de medicijnen hierdoor zeven procent goedkoper geworden. De PVV, SP en GroenLinks zien de initiatiefwet van Kuzu wel zitten, maar VVD, D66 en CDA willen dat hij eerst een rekensom maakt. "Wat levert het op?", wilde VVD-Kamerlid Anne Mulder weten.

Kuzu verwacht dat zijn wet na het zomerreces kan worden behandeld.