Normal_fred-teeven

(Novum) - Asielzoekers die in detentie zitten worden niet meer met handboeien om naar een ziekenhuis gebracht als zij zorg nodig hebben. Dat gebeurt alleen nog als de kans groot is dat zij proberen te ontsnappen. Hiermee neemt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aanbevelingen van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer over.

Teeven laat ook onderzoeken of de beschikbaarheid van ziekenvervoer vanuit asielzoekerscentra kan worden verbeterd. De wachttijden wil hij ook verkorten. Verder gelden minder scherpe criteria voordat vreemdelingen in asielzoekerscentra recht hebben op ziekenvervoer. Als asielzoekers met een arts spreken, krijgen ze meer privacy. Die wordt volgens het ministerie verbeterd met 'nieuw meubilair en extra wanden'.

De ombudsman was in oktober kritisch op de medische zorg van vreemdelingen in asielzoekerscentra. Instanties denken volgens hem te vaak aan de kosten en te weinig aan de mensen die medische hulp nodig hebben. Brenninkmeijer startte het onderzoek naar aanleiding van een klacht die een arts in februari indiende. Die constateerde dat in het tentenkamp in Ter Apel vorig jaar vreemdelingen tal van aandoeningen hadden en het langdurig moesten stellen zonder medische zorg.