Normal_nimitz_class_surgery_chirurgie_operatie_wiki_-c__deel

Innovatieve optische technieken vergroten de veiligheid en efficiëntie op de operatiekamer. Dat stelt Rutger Schols van Maastricht UMC+ die op vrijdag 19 december promoveerde op zijn onderzoek naar beeld-geleide chirurgie. Hij onderzocht twee moderne visualisatietechnieken waarmee weefselstructuren beter van elkaar onderscheiden kunnen worden tijdens een operatie. Deze technologieën kunnen het risico verkleinen op onnodige en kostbare heroperaties of een langer verblijf in het ziekenhuis. Dat meldt MUMC+.

Eén van de twee technieken die Schols heeft onderzocht wordt ontwikkeld door TNO. Met de zogeheten diffuse reflectie spectroscopie kunnen kenmerkende eigenschappen van weefsels herkend worden die voor het blote oog niet waarneembaar zijn. Deze techniek wordt al toegepast in satellieten die het aardoppervlak in kaart brengen. Nu wordt dit voor het eerst ook toegepast in het menselijk lichaam. "Dat biedt nogal wat voordelen", zegt Schols. "Bij bijvoorbeeld een kijkoperatie kan een chirurg niet voelen naar structuren onder het weefseloppervlak. Deze visualisatietechniek biedt een alternatief. De chirurg kan hiermee als het ware onder het weefseloppervlak kijken. Dat kan dergelijke operaties een stuk sneller en efficiënter maken."

De andere techniek die Schols heeft toegepast maakt gebruik van contrastvloeistof. Dit wordt ook wel fluorescentie beeldvorming genoemd. Ook deze techniek biedt voordelen volgens de promovendus: "De fluorescerende kleurstof geeft de chirurg namelijk een veel duidelijker beeld waar zich bepaalde structuren bevinden. Dat kan hij op een beeldscherm zien. Bij bijvoorbeeld een galblaasoperatie kan de operateur sneller en beter de weefsels van elkaar onderscheiden. Dat verkort de operatietijd en verkleint het risico op galwegletsel nog verder."

Hoewel deze technieken een groot potentieel hebben, is er nog vervolgonderzoek nodig om uiteindelijk als standaardmiddel te kunnen worden ingezet. Schols: "Uiteindelijk zullen dergelijke optische technologieën onmisbaar zijn op de operatiekamer. Dit promotieonderzoek is in ieder geval een eerste stap op weg naar de invoering van innovatieve cameratechnieken voor beeld-geleide chirurgie."

© Nationale Zorggids