Normal_cellen2353

Nederland krijgt een nieuw, groots opgezet diagnostisch centrum. Dit zegt vertrekkend president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Hans Clevers. Stemcellen zullen in dit centrum op medicijngevoeligheid worden onderzocht. Dit meldt NPO Wetenschap. 

Het centrum, de HUB geheten, komt in Utrecht, zo vertelt Clevers tegen Radio 1. In het centrum zullen stamcellen onderzocht worden op hun unieke gevoeligheid voor geneesmiddelen. Daarbij worden de stamcellen van allerlei patiënten onderzocht, zoals patiënten met kanker of patiënten met Taaislijmziekte. Het is de bedoeling dat met de onderzoeksresultaten een behandeling op maat in het verschiet ligt. Momenteel wordt deze aanpak al op een kleine groep patiënten getest. 
 
Zorgverzekeraars hebben te kennen gegeven mee te willen werken aan de realisatie van de HUB. Ze zijn bereid om 20 miljoen euro uit te trekken om het project te starten, aldus Clevers. De vertrekkende directeur van de KNAW is zeer verheugd over deze ontwikkeling. Volgens hem heeft onderzoek naar celdeling er al toe geleid dat allerlei ziekten in de nabije toekomst goed behandeld kunnen worden. Belangrijk onderzoek heeft onder meer in Nederland plaatsgevonden. ‘Wij hebben hier onverwachte ontdekkingen naar het ontstaan van kanker gedaan en ook de technieken om gezonde cellen te kweken komen uit onze laboratoria,” vertelt Clevers. “Deze kennis moeten we hier in Nederland verder ontwikkelen.’
 
© Nationale Zorggids