Normal_ambulance_2

De FNV heeft namens een lid, dat werkzaam is als ambulancemedewerker, een rechtszaak gewonnen over het uitbetalen van de onregelmatigheidstoeslag en overwerk. De FNV ziet de uitspraak als een doorbraak omdat deze doorbetalingen momenteel onderdeel zijn van het slepende cao-conflict.  

“Voor de FNV staat nu niets meer in de weg. Ik verwacht dat we snel tot een fatsoenlijke cao zullen komen”, zegt Fred Seifert, FNV-bestuurder ambulancezorg.

De rechtbank Noord-Nederland heeft onlangs in een rechtszaak tussen een lid van de FNV en zijn werkgever bepaald, dat de werkgever vanaf 1 januari 2015 en met een terugwerkende kracht van vijf jaar de onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens opgenomen vakantiedagen en overwerkvergoeding alsnog moet voldoen. Dit is bepaald door het Europese Hof en de werkgever moet zich nu aan die uitspraak houden.

De laatste cao ambulancezorg is verlopen op 1 januari 2015. “Omdat de ORT en overwerkvergoeding voor veel ambulancemedewerkers een groot deel van hun inkomsten vormen, is het één van de harde eisen van de FNV dat de huidige regelingen blijven bestaan. En dat de uitspraak van het Europese Hof wordt nageleefd”, aldus Seifert. In andere zorgcao’s, zoals ziekenhuizen en GGZ zijn deze afspraken al gemaakt.’

Tijdens de onderhandelingen heeft werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) voortdurend aangegeven te willen wachten op de uitspraak van de rechter om zich er daarna aan te conformeren. “Wij vonden deze opstelling onverantwoord voor patiënten en werknemers.”

© Nationale Zorggids