Normal_kwf_kankerbestrijding_logo

KWF vindt dat nieuwe vindingen sneller bij de patiënt kunnen (en moeten) komen en start vanaf vandaag het nieuwe Programma Onderzoek & Implementatie waarbij de stichting anders financiert, beoordeelt en werkt. Het nieuwe programma sluit beter aan bij de ontwikkelingen en behoeften in het onderzoeksveld en zorgt er voor dat de resultaten optimaal bijdragen aan de missiedoelen van KWF. Daarnaast gaat KWF erop toezien dat de kennis en de middelen die ter beschikking zijn/komen daadwerkelijk gebruikt worden en dat eventuele opbrengsten uit KWF gefinancierd onderzoek opnieuw worden geïnvesteerd in hoogstaand oncologisch onderzoek. Dit meldt KWF Kankerbestrijding. 

Onderzoek doorloopt verschillende onderzoeksfases. Het traject van een idee naar de praktijk is een langdurig en onvoorspelbaar proces dat 2 tot 20 jaar kan duren. In die tijd gebeurt er veel. Het is daarom van essentieel belang dat de nieuwe financieringsstructuur, beoordelingsmethodiek en begeleiding vanuit KWF aansluit bij de huidige tijd, flexibel is en bijgesteld kan worden naar gelang zich in de toekomst nieuwe ontwikkelingen voordoen.

De ervaringskennis van patiënten is waardevolle en onmisbare input bij de bestrijding van kanker en bij het bepalen van de relevantie van de activiteiten van KWF. Zij zijn de primaire belanghebbenden bij de activiteiten van KWF en zij weten als geen ander wat het leven met de ziekte kanker betekent. (Ex)patiënten oordelen daarom in de Patiënten Adviescommissie (PACO) vanaf 2016 mee bij in elke besteding van KWF, met uitzondering van fundamenteel en vroeg-translationeel onderzoek.

Door gericht te investeren en actief samenwerkingen aan te gaan met andere financiers en (commerciële) partijen, wil KWF nog meer geld beschikbaar krijgen voor de kankerbestrijding en de afstemming tussen het onderzoek en de (eind)gebruikers stroomlijnen. De organisatie wil een deel van de eventuele opbrengsten uit onze gefinancierde onderzoeken opnieuw inzetten voor de kankerbestrijding. KWF wil komend jaar met de Nederlandse onderzoeks- en kennisinstituten komen tot algemene afspraken die gelden voor alle door KWF gefinancierde onderzoeksprojecten. 

©Nationale Zorggids