Normal_3d_printer

Met nieuwe technieken omtrent 3D-printen kan het in de toekomst mogelijk worden om een oor te printen en te implanteren in het menselijke lichaam. Amerikaanse wetenschappers van het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine hebben het voor elkaar gekregen om levende cellen te printen via een 3D-printer, waardoor menselijk weefsel is nagebootst. Dit meldt RTL Nieuws. 

Met een zogenoemde bioprinter is het mogelijk om levende cellen in een laag van hydrogel te verwerken, waardoor dit geprint kan worden om bot- en spierstructuren te creëren. De printer maakt geen gebruik van plastic, maar spuit met verschillende materialen om uiteindelijk het oor te construeren. Volgens de onderzoekers kan het weefsel als het eenmaal volgroeid is, geïmplanteerd worden in het menselijke lichaam.

Vooralsnog zijn de geprinte lichaamsdelen alleen op muizen en ratten getest. Het 3D-geprinte oor hield na twee maanden zijn vorm vast en bovendien was er genoeg kraakbeenweefsel gegroeid. Als de nieuwe technologie met de bioprinter veilig blijkt te zijn voor mensen, is de verwachting dat de wachttijden voor implantaten sterk zullen afnemen.

De studie naar het 3D-printen van oren en ander weefsel wordt gedeeltelijk gesponsord door het Amerikaanse leger. Soldaten die gewond zijn geraakt tijdens gevechten zouden gebruik kunnen maken van de nieuwe technologie.

© Nationale Zorggids