Normal_pexels-branimir-balogovi_-3959482__1_

Op 3 april hebben het Amsterdam UMC en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee willen de ziekenhuizen hun band versterken om patiënten die galwegkanker hebben of een levertransplantatie moeten ondergaan, beter te ondersteunen. Daarnaast willen ze innovatie en opleiding over complexe leverziekten verbeteren en uitbreiden. Dit meldt het Amsterdamumc.

De ziekenhuizen zullen onderling de patiënten koppelen aan passende onderwijs- en onderzoeksprogramma’s, zodat ze beide hun complexe zorg kunnen verbeteren. Douwe Biesma, voorzitter raad van bestuur LUMC: “We kiezen voor de beste zorg op de juiste plek. Wij verwijzen patiënten met galwegkanker naar Amsterdam UMC, omdat de complexe zorg voor deze patiënten daar al jaren hoogstaand is. En op haar beurt verwijst Amsterdam UMC mensen die een levertransplantatie moeten ondergaan naar LUMC.”

Samenwerking

In 2021 hadden de academische ziekenhuizen al een intentieverklaring getekend voor samenwerking op het gebied van complexe leverziekten, waarbij de nieuwe ondertekening deze band nog verder versterkt.

Onderling zullen specialisten van beide centra samenwerken om de beste zorg voor patiënten te creëren. Het is dan mogelijk dat een arts van het ene ziekenhuis zich zal aansluiten bij de specialisten van het andere ziekenhuis. Door op deze manier intensiever samen te werken, en ook samen aan onderzoek en onderwijs te doen, zal de deskundigheid over complexe leverziekten voor beide centra verder verbeteren.

Door: Nationale Zorggids