Normal_zee_strand_mooi_weer

De medische hulpverlening op de Noordzee schiet te kort en dat leidt ertoe dat mensen niet altijd effectieve, veilige en tijdige zorg krijgen. De Kustwacht heeft van de rijksoverheid een te beperkte opdracht gekregen en is daardoor niet berekend op zijn taak om spoedeisende medische hulpverlening op de Noordzee te organiseren. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het vandaag gepubliceerde rapport 'Zorg tussen wal en schip, een onderzoek naar een duikongeval en de medische hulpverlening op de Noordzee'. 

Aanleiding voor het onderzoek is een duikongeval op de Noordzee op 11 juli 2015 waarbij een duikster onwel werd. Zij is na eerste opvang in het Erasmus Medisch Centrum uiteindelijk in de loop van de avond overleden in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. De raad concludeert dat het Kustwachtcentrum tijdens de hulpverleningsactie op 11 juli geen grip had op het proces. Dit leidde ertoe dat hulpverleners op eigen initiatief niet altijd juiste beslissingen hebben genomen. 
 
De Raad constateert dat de Kustwacht niet in de positie is gebracht om zijn coördinerende taak in de (medische) hulpverlening op de Noordzee goed uit te kunnen voeren. Investeringen in mensen, middelen en de benodigde technische infrastructuur blijven uit. Evenmin is de Kustwacht gestimuleerd om zich met de samenwerkingspartners zoals de KNRM, de meldkamers ambulancezorg en bijvoorbeeld de ziekenhuizen goed voor te bereiden op deze taak. Daardoor verloopt de samenwerking niet goed en is de aansluiting tussen zorg op zee en zorg op land niet goed geregeld. Dit leidt tot problemen in de uitvoering. 
 
Om te zorgen dat de medische hulpverlening op zee verbetert, beveelt de Raad samenwerking aan tussen de ministers van Infrastructuur en Volksgezondheid. De Kustwacht moet samen met hulpverleners op zee, de gemeenschappelijke meldkamers en ziekenhuizen zorgen voor de inrichting en werking van het proces van medische hulpverlening op zee. Gelet op zijn centrale positie moet de Kustwacht ook de verantwoordelijkheid nemen voor het voortdurend verbeteren van de medische hulpverlening op zee.
 
© Nationale Zorggids