Normal_ziekenhuis_opereren_operatie_spoedeisende_hulp_seh

Deze week testten onderzoekers van het AMC of het kijken naar een film tijdens een operatie een patiënt helpt om te ontspannen of het herstelproces bevordert. Afgelopen maandag werd dat getest bij de afdeling Chirurgie en Orthopedie. Dat meldt het AMC.

Tijdens een operatie ondervindt een patiënt veel spanning. Spanning heeft invloed op de beleving van de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Spanning wordt veelal weggehaald door het toedienen van medicatie. Het AMC vraagt zich af of er ook andere manieren zijn. “De spanning voor een patiënt kan mogelijk ook met andere, aanvullende middelen, zoals een videobril of door het luisteren naar je favoriete rustgevende muziek worden gereduceerd”, zegt Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie.

Patiënten op de afdeling Chirurgie en Orthopedie kregen een videobril op gedurende de operatie. Na de operatie maten de onderzoekers de hartslag en bloeddruk meerdere malen op. Voor één van de patiënten was het een positieve ervaring, ze voelde het zelfs als verrijking. Patiënten die door de duur van de operatie het einde van de film niet zien, krijgen een waardebon van Pathé Thuis zodat ze thuis de film alsnog kunnen afkijken.

Door: Redactie Nationale Zorggids