Normal_melk

Bewegingswetenschapper Bart Groen van het Maastricht UMC+ adviseert mensen die spiermassa willen kweken om twee glazen melk te drinken voor het slapengaan. Dit is vooral bevorderlijk voor de spieren van mensen die vaak ziek in bed liggen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Groen is gepromoveerd op een onderzoek waarin hij precies beschrijft wat het effect van eiwitten is op de aanmaak van spieren. Uit zijn onderzoek blijkt dat melk vooral ‘s nachts zijn werk doet. Dit testte hij door bij proefpersonen eiwitten toe te dienen via een neus- en maagsonde terwijl zij sliepen, wat zeer effectief bleek. ‘s Nachts lijkt het lichaam niet actief, maar juist dan is het druk bezig met het uitvoeren van herstelwerkzaamheden, aldus Groen.

Nadat de wetenschapper de eiwitten bij de proefpersonen had toegediend, verhoogde de beschikbaarheid van aminozuren in de bloedbaan, waardoor spieren erg hard gingen groeien. Later gaf hij zijn proefpersonen geen voeding meer via een sonde, maar dronken ze een glas melk. Daaruit kon hij concluderen dat 11 procent van eiwitten in één glas melk gebruikt werd om spierweefsel aan te maken. Voor het kweken van spieren is het dus niet nodig om te sporten, spieren groeien alleen al door het innemen van eiwitten. De groei is wel groter als iemand erbij sport.

Nog meer spiermassa werd aangemaakt door middel van ‘neuromusculaire elektrostimulatie’. Door pijnloze, elektrische schokjes in het lichaam worden spiersamentrekkingen opgewekt, waardoor de spieraanmaak nog groter is. Groen denkt dat zijn resultaten vooral van belang kunnen zijn voor ouderen of voor mensen die door ziekte aan bed zijn gekluisterd. Daarom adviseert hij mensen die sterker willen worden om twee glazen melk te drinken voor het slapengaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids