Logo_kwf_kankerbestrijding_logo2

KWF Kankerbestrijding heeft 49,5 miljoen euro toegekend aan 88 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten. Het gaat om onderzoek over de gehele breedte van de kankerbestrijding: verbeterde diagnostiek, verfijning van operatie- en bestralingstechnieken, nieuwe toepassingen van immunotherapie en betere nazorg komen allemaal aan bod. De onderzoeksprojecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie, en gaan in 2017 van start. Dat meldt KWF Kankerbestrijding.

KWF financiert onderzoeksprojecten in verschillende fasen van onderzoek. Fundamenteel onderzoek (33 toegekende projecten) is essentieel voor het verkrijgen van nieuwe inzichten in het ontstaan en het gedrag van kanker. De andere 55 toegekende onderzoeksprojecten zijn gericht op het doortrekken van fundamentele inzichten naar toepassingen in de praktijk, zoals klinisch patiëntonderzoek. De opbrengst van Alpe d’HuZes (ruim 11 miljoen euro) wordt besteed aan zevenentwintig projecten, waaronder zeven Bas Mulder Awards (Young Investigator Grants) voor jonge, talentvolle onderzoekers en negen ‘Unieke Hoogrisicoprojecten’ voor baanbrekende onderzoeksideeën.

KWF blijft gedurende de looptijd van het onderzoeksproject met de onderzoekers in gesprek om ondersteuning te bieden als er knelpunten optreden, of bij veelbelovende resultaten het project in een stroomversnelling te brengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids