Normal_c4d08b11-73f7-4618-81e7-49f3880e2d84

Dankzij een grote donatie van MoveS start het VUmc MS Centrum Amsterdam een Expertisecentrum Cognitie dat zich richt op specialistische zorg rondom en onderzoek naar cognitieve klachten bij MS. Afgelopen vrijdag 21 april was de de officiële opening. Dat melden VUmc en MoveS.

Meer dan de helft van de mensen met MS ervaart problemen met het denkvermogen (cognitie). Deze klachten leiden tot sterk verminderde kwaliteit van leven en beperkingen in het dagelijks leven. Het Expertisecentrum Cognitie zal niet alleen de hersenprocessen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van cognitieve problemen onderzoeken, maar zich ook richten op mogelijke behandelingen.

Het Expertisecentrum Cognitie is een translationeel centrum. Dat betekent dat vragen uit de praktijk onderwerp worden van onderzoek én dat resultaten uit het onderzoek meteen kunnen worden toegepast in de praktijk. Eerder is er binnen het VUmc MS Centrum Amsterdam al een speciaal spreekuur gestart voor mensen met MS die veel cognitieve klachten hebben. Daarbij werken meerdere afdelingen samen.

Bij mensen met MS die met cognitieve problemen te maken krijgen, zijn verschillen in hersenactiviteit duidelijk zichtbaar. Om deze verschillen beter te begrijpen wordt er gezocht naar de stofjes die bepalen of een hersencel dan wel actief of inactief wordt. Dus of het ‘verkeerslicht’ voor een hersencel op groen of op rood staat. Hiervoor worden verschillende hersenscantechnieken gebruikt. Zo kan onderzocht worden of de verkeerslichten bij mensen met cognitieve problemen ontregeld zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids