Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_laboratorium

Mogelijk zijn duizenden medische publicaties onjuist doordat verkeerde cellen zijn gebruikt in de onderzoeksfase. Het Radboudumc komt tot deze conclusie, waarbij in 33.000 publicaties over medische onderzoeken mogelijk dierlijke cellen zijn gebruikt in plaats van menselijke cellen. Het gaat niet om fouten door de wetenschappers, maar door de centra die cellen aanleveren voor het onderzoek. Dit meldt RTL Nieuws. 

Wanneer wetenschappers onderzoek willen doen naar huidkanker, gaan zij er van uit dat de ontvangen cellen van mensen zijn, tenzij anders is aangegeven. Echter is de kans veel groter dat het in werkelijkheid om muizenstaartcellen gaat. De centra die de cellen aanleveren, identificeren deze niet altijd correct. Onderzoekers van het Radboudumc stellen dat medewerkers wel kenbaar maken dat er niet goed gehandeld wordt, maar dat de directie daar geen gehoor aan geeft. “Het belangrijkste motief om te zwijgen is trots en angst voor reputatieschade.”

Iedere week wordt er een onderzoek gepubliceerd waarin zonder weten verkeerde cellen zijn gebruikt. Hoewel de resultaten daardoor niet direct waardeloos zijn, zou in de publicatie wel duidelijk naar voren moeten komen of gebruik is gemaakt van menselijke of dierlijke cellen. “Het is heel schrijnend dat terwijl de problemen met verkeerd geïdentificeerde cellen al een halve eeuw bekend zijn, veel onderzoekers daarvan niet op de hoogte zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids