Normal_callcenter_headset_telefoon

De meldkamers van 112 herkennen niet automatisch de locatie van een beller. Madeleine van Toorenburg van het CDA vraagt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om de benodigde techniek snel in te voeren. Dit meldt Tweede Kamer.

In veel landen om Nederland heen gebruiken de meldkamers Advanced Mobile Location (AML), een techniek die de locatie van een beller met smartphone automatisch traceert. Maar in Nederland moet een beller na zijn telefoontje eerst nog een sms beantwoorden voordat zijn locatie bekend is.

“Waarom maken de alarmcentrales van 112 nog geen gebruik van de automatische plaatsbepaling”, wil Van Toorenburg weten. Als je te water raakt, heb je geen tijd om terug te sms'en. Daarom zou de minister moeten zorgen dat de benodigde techniek voor AML zo snel mogelijk in Nederlandse meldkamers wordt geïntroduceerd, vindt de CDA-woordvoerster.

Het grote voordeel van het verificatiesysteem per sms is dat het op alle soorten mobiele telefoons werkt, stelt Grapperhaus, terwijl AML alleen op Androidsystemen werkt. Maar los van die kanttekening ziet ook hij de voordelen van automatische herkenning. Daarom gaat de politie de invoering van AML grote prioriteit geven, aldus de minister.