Normal_alcohol

Ga je vloeiender Engels spreken met een slok op? Een festival als Lowlands is natuurlijk de uitgelezen plek om dat te onderzoeken. De Rijksuniversiteit Groningen gaat dit jaar de spreekvaardigheid van Lowlandsgangers in variërende staat van dronkenschap testen. Het veldonderzoek van de RUG is een van de tien wetenschappelijke projecten van Lowlands Science waaraan festivalbezoekers mee kunnen doen.

De RUG-promovendi die het onderzoek tijdens Lowlands uitvoeren denken dat mensen die (flink) hebben gedronken Nederlandse teksten steeds slordiger gaan uitspreken maar dat hun Engelse uitspraak juist beter wordt. Of die aanname klopt testen ze door festivalbezoekers zinnen te laten voorlezen van een scherm. Een echoapparaat maakt beelden van de tong tijdens het voorlezen.

Het Lowlands-festival is met zo'n 60.000 bezoekers een ideale plek voor veldonderzoek. Deelnemers stappen vaak op eigen initiatief de stands binnen om mee te werken aan onderzoek. "Bij een onderzoek is het toch altijd lastig om deelnemers alcohol te laten drinken, maar nu doen ze dat uit vrije wil", vult onderzoeker Pauline Veenstra aan. "Als ze niet hebben gedronken is dat ook prima want we hebben ook metingen nodig van nuchtere proefpersonen om te kunnen vergelijken". 

Door: Redactie Nationale Zorggids