Normal_wolfgang-hasselmann-nzgpg4xyhjm-unsplash

Mensen met partner weten maar al te goed: muggen hebben een voorkeur. Of ze nemen jou te grazen, of ze gaan voor je partner. Onderzoekers van het Radboudumc testen dit jaar bij Lowlands Science wie het lekkerste is en hoe dat komt. Ze nemen daarvoor duizenden hongerige muggen mee naar het festival op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen. Dit meldt het Radboudumc. 

Voor de zevende keer doen wetenschappers op het Lowlands festival onderzoek bij Lowlands Science. Uit tientallen ingezonden voorstellen zijn veertien onderzoeksteams geselecteerd die Lowlands als laboratorium gaan gebruiken. Het Radboudumc is ook dit jaar weer van de partij.

Muggenmagneet

De één is een ware muggenmagneet, de ander wordt zelden gebeten. Op Lowlands zijn muggenbeten voornamelijk irritant, maar in de tropen brengen ze gevaren als malaria met zich mee. Hoe vaker je wordt gebeten door een tropische mug, hoe meer risico je loopt. Wat maakt mensen (on)aantrekkelijk voor muggen? Geur, gedrag, dieet? Onderzoekers van het Radboudumc testen bij wie de muggen dolenthousiast worden. Door met elkaar de strijd aan te gaan, komen Lowlands-bezoekers er achter wie de grootste aantrekkingskracht heeft. Via vragenlijsten zoekt het onderzoeksteam uit wat de winnaars onweerstaanbaar maakt voor de tropische mug.

Door: Nationale Zorggids