Normal_medicijnen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt in een nieuwe campagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veelgebruikte kruidenproducten. Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van (andere) medicijnen. Dit meldt CBG. 

Veel mensen ervaren de positieve effecten van kruidenproducten als valeriaan, knoflook en sint-janskruid, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Met onder andere nieuwe toegankelijke informatie op de website en een animatievideo over de wisselwerking met kruiden, wil het CBG het bewustzijn over de risico’s vergroten.

Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet.

Tien veelgebruikte kruidenproducten

De medicijnautoriteit deed, volgend op eerder onderzoek van het RIVM, onderzoek naar de wisselwerking tussen de tien kruiden en diverse medicatie, variërend van maagzuurremmers tot hartmedicatie. Op basis hiervan is informatie over de tien veelgebruikte kruidenproducten opgesteld. In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden. Voor nu gaat het om de volgende kruiden: Amerikaanse ginseng, rode salie, geelwortel, ginkgo, valeriaan, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, groene thee en rode zonnehoedwortel.

Wisselwerking medicijn en kruid

Sint-janskruid en kurkuma (geelwortel) kunnen ervoor zorgen dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken, waardoor zij minder effect hebben. Sint-janskruid zorgt ook voor een sterkere werking van antidepressiva. Ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling en knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners worden gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. 

Door: Nationale Zorggids